Prohledat tento blog

úterý 15. června 2010

Co je KONTEJNER, SPLITTER, KODEK ? Co s tím?

Kontejner -  Zjednodušeně se jedná o jakýsi balíček nebo schránku, kde je v jednom souboru obraz a zvuk. Navíc může být zvukových stop víc, mohou být přibaleny také titulky, fonty, obrázky a další obsah. Kontainery jsou např MKV, AVI, OGM nebo např. MP4.

Splitter (demultiplexer) - má na starosti rozebrat kontainer na jednotlivé složky. Je to dělič multimediálních souborů.

Kodek (KOdér DEKodér) - on dostane od splittru komprimovaná data, a přemění je na zvuk, či obraz, který odešle na grafickou nebo zvukovou kartu. Kodek je systémová knihovna, která umí video zkomprimovat (kodér) a dekomprimovat (dekodér). Při přehrávání videa není třeba nic komprimovat, proto stačí dekodér. V takovém případě je vlastně využita jen jedna funkce. Kodeky se dělí mnoha způsoby, např. na bezeztrátové a ztrátové. Ztrátové kodeky při svém zpracování část informací ztrácí. Míru komprese ukazuje především datový tok (bitrate) použitý ve výsledném souboru. Kodeky můžou být napsány pro 32bitové nebo 64bitové operační systémy.

Kodéry a dekodéry - Kodér vykonává funkci komprese (kódování) a dekodér vykonává funkci dekomprese (dekódování). Kodeky se tedy skládají z těchto částí, ale nutně nemusí z obou. Kompresní algoritmus videa je např. H.264/MPEG-4 AVC, VP8. Ke kompresi zvuku se používají algoritmy AAC, MP3, Vorbis.
Proces: Pro přehrání jednotlivých kontejnerů (též kontainerů) používáme splitter (též demuxer), který rozdělí datové proudy do různých video a audio kodeků (přesněji jejich dekodérů) a následně do výstupních zařízení.
Poznámka na konec: splitter, audio a video dekodery se označují také jako filtry.

Žádné komentáře: